Op naar 2020!
In 2020 ga ik mij bemoeien met het basisinkomen. En ik sta open voor nieuwe klussen, maar vooral ook voor koffie en bijpraten in het nieuwe jaar. Maar eerst, zo zag 2019 er voor mij uit:
Retraite en terugblik op 2019
Ieder jaar ga ik een paar dagen alleen weg om te herijken (ik schreef daar al eens dit artikel over). Dit jaar was ik naar Brussel. Brussel heeft de fijne eigenschap dat je er uren rond kan lopen en dat elke buurt wel iets te bieden heeft. Daarnaast is Brussel zo’n stad waar je makkelijk alleen kan zijn en waar mensen niet gek opkijken als je alleen zit te eten. Brussel is wel aan het veranderen. Er lijken veel meer panden in het centrum leeg te staan en er zijn meer daklozen op straat. Je zou zeggen dat één en één drie is, maar blijkbaar is dat toch moeilijker dan het lijkt.
Dit jaar liep ik in Zavel langs het Parkje Kleine Zavel. Rondom het parkje ontwierpen negentiende-eeuwse beeldhouwers 48 beelden in brons die 48 oude ambachten voorstellen. In de negentiende eeuw werd er dus een standbeeld van je opgericht als je ambachtsman was. De meeste ambachten rond het parkje bestaan tegenwoordig niet meer. Net als dat Gordelsnijders, Speldenmakers en Tonnenmakers of Kuipers geen beroepen meer zijn die de economie draaiende houden, zo zijn er nu ook beroepen die over 10 tot 20 jaar niet meer bestaan. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen blijven belangrijk. Wat zolang er nog geen basisinkomen is, is het belangrijk om werk te vinden dat waarde heeft zodat er iemand voor wil betalen.
Er zijn ook steeds meer ambtenaren, lijkt het, die zichzelf de vraag stellen of ze nog wel bijdragen en of dat wat ze doen overeenkomt met hun ambities en waarden. Zij overwegen daarbij de overstap naar meer zelfstandigheid, meer autonomie, meer eigen verantwoordelijkheid. Geert-Jan en ik schrijven daarover een boek en helpen ambtenaren die een overstap overwegen om te bepalen of dat echt is wat ze willen. Want hoe bepaal je of je de overstap kan maken? En hoe werkt het in die andere wereld? Voor de mensen die dat willen weten en daar mee aan de slag willen, organiseren wij in de eerste helft van het nieuwe jaar een aantal workshops, te weten op 10 januari, 14 februari en 3 april. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier. Over een ambtenaar die zo’n overstap maakte naar een zelfstandig bestaan, schreef ik eerder dit jaar het volgende artikel: http://www.vanessalambrecht.nl/de-ambtenaar-die-tattoo-artist-werd/
2019 was een vol jaar. Ik deed twee cursussen (tegelijk, niet handig!) en had 5 opdrachtgevers in de non-profit, de publieke sector en de private sector. Lekker triple-helixen dus. Uiteraard ben ik ook nog bezig met het Grote Midden Oosten Platform. We hebben dit jaar al heel wat evenementen georganiseerd. De rode draad dit jaar was geestelijke gezondheid in post-conflict landen in het Midden-Oosten. Geweld, ontheemding en uitzichtloosheid zorgen ervoor dat steeds meer mensen in de regio met onopgeloste psychische problemen kampen. Deze problemen worden generationeel overgedragen en houden de ontwikkeling van de regio, maar ook vrede en stabiliteit, tegen. Ik schreef dit jaar twee artikelen voor de GMOP website: eentje over vrouwenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië (die nog steeds vast zitten!) en een recensie van het geweldige concert van Mashrou’leila in Amsterdam.
En ik geef ook weer les in ondernemerschap aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit jaar doe ik dat samen met geweldige grafisch ontwerpster Chantal Hendriksen. Samen helpen we vierdejaars studenten zich voor te bereiden op het leven na de academie.
2020
In het nieuwe jaar zou ik graag onderzoeken of en hoe het basisinkomen een oplossing zou kunnen bieden voor jeugdwerkeloosheid in het Midden-Oosten. Ik ben radicale voorstander van het basisinkomen en denk dat het naast de stijgende inkomensongelijkheid ook een oplossing kan bieden voor de groeiende milieuproblematiek. En geïnspireerd door Piketty (economische ongelijkheid), Bregman (basisinkomen) en Pilling (grenzen aan groei), speel ik met de vraag hoe de groeiende groep zelfstandigen en eenmenszaken het concept “werk” en daarmee ook de economie en de samenleving, gaan veranderen. Ik denk dat onze ideeën over arbeid, werk, productie en inkomen de komende jaren fundamenteel gaan veranderen.
Drukke tijden voor de boeg dus. Vanaf april 2020 ben ik weer beschikbaar voor nieuwe opdrachten als leidinggevende of adviseur (zie hier voor meer informatie over wat ik doe). Voor koffie en bijpraten ben ik uiteraard eerder beschikbaar!
Ik wens iedereen een wifi-loze Kerst en een prachtig nieuw jaar.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.